Jaké kauzy a projekty jsme v roce 2021 řešili? A kdo to platí? Projděte si naši výroční zprávu

Vydáno 27. 06. 2022

Ohlédněte se s námi za uplynulým rokem 2021 ve výroční zprávě naší protikorupční organizace Transparency International ČR (TI). Dozvíte se, co se na poli korupce odehrálo, jakým klíčovým kauzám jsme se věnovali, jaké projekty jsme realizovali v Česku i ve světě nebo jak pomáhala naše bezplatná právní poradna. Nechybí ani přehled transparentního financování.

Výroční zpráva TI 2021 | grafika: ateliér Klimsz

Rok 2021 z pohledu české TI v číslech

• Upozornili jsme na 35 korupčních kauz.
  • Realizovali jsme celkem 14 projektů, z toho 4 zahraniční.
  • Poskytli jsme bezplatnou právní pomoc 240 klientům naší právní poradny a 7 oznamovatelům (whistleblowerům).
  • Česká republika stagnovala v Indexu vnímání korupce 2021 a dosáhla na celkových 54 bodů ze 100 možných a zůstala na totožném 49. místě ze 180 zemí světa.
  • Naše kmenové webové stránky transparency.cz a další kampaňové weby TI navštívilo přes 400 tisíc unikátních uživatelů.
  • S téměř 4 000 mediálních zmínkami za rok se TI řadí k nejvíce citovaným protikorupčním nevládním organizacím.
  • V naší kanceláři pracovalo v přepočtu na stálé úvazky 10 zaměstnanců.
  • Celkový rozpočet TI byl v loňském roce 11 896 000 korun.

“Svět se za poslední dva roky výrazně posunul a vlastně by se dalo říci, že jak rok 2020 začal, tak rok 2021 pokračoval. Kromě (snad) doznívající pandemie COVIDu a korupčních příležitostí, které nabízela, jsme zažili zejména volby do Poslanecké sněmovny,” shrnuli dění v posledním roce Ondřej Kopečný, ředitel české kanceláře Transparency International, a Petr Leyer právník a člen Správní rady TI.

Ondřej Kopečný, ředitel TI | zdroj: TI, fotografie: Jan Volejníček

“Dál jsme se však snažili též o systémové změny a vzdělávání v Česku i jinde, což je neméně důležité. Nicméně naši spolupráci v zahraničí komplikovaly různé události, které protikorupčním snahám nepřejí. Zejména vojenský puč v Myanmaru takřka znemožnil pokračování našeho dlouhodobého programu spolupráce s místními organizacemi na demokratizačních a protikorupčních změnách,” dodávají.

Klíčové kauzy a legislativní souboje

V loňském roce jsme se věnovali celé řadě malých a velkých kauz a širokému spektru protikorupční legislativy. Některé nedořešené kauzy a zákony nás provázejí i v současnosti. Které to jsou, zjistíte v našem výběru.

Střet zájmů Andreje Babiše

TI ČR od června roku 2018 upozorňuje na důkazy, podle kterých je Andrej Babiš (ANO), premiér ČR od 2017 do 2021, v rozporu se zákonem o střetu zájmů a evropskými nařízeními ovládající osobou koncernu Agrofert, který čerpá miliardy korun z veřejných rozpočtů v dotacích a veřejných zakázkách.

V lednu 2021 jsme podali nový podnět k Městskému úřadu v Černošicích, který opět rozhodl v neprospěch Andreje Babiše. V listopadu však Středočeský kraj kauzu definitivně zastavil s odkazem na překážku věci rozhodnuté.

Netransparentní projekt rozšíření jaderné elektrárny Dukovany

Výstavba pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany představuje dlouhodobý zásah do veřejných rozpočtů v rozsahu několika stovek miliard korun, který má zároveň významné bezpečnostní a geopolitické konotace. Proto jsme požadovali od Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) poskytnutí klíčových dokumentů, především o jednání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů.

Netransparentní postup vlády a MPO byl alarmující v situaci, kdy nebyl jasný model financování největšího českého projektu ani jeho odhadovaná cena a hrozila zásadní bezpečnostně-geopolitická rizika spočívající v účasti ruských a čínských dodavatelů v tendru. Tehdejší ministr Karel Havlíček byl i díky našim podkladům usvědčen ze lži a manipulací. Ve světle kauzy Vrbětice sice došlo k vyloučení ruského dodavatele z tendru, stále však zůstalo mnoho otázek nevyjasněných.

Jaderní elektrárna Dukovany | zdroj: Infocentrum JE Dukovany

Souboj o miliardy na řešení dopadů odklonu od uhlí

Fond pro spravedlivou transformaci (FST) představuje jeden z hlavních nástrojů, kterým by měly evropské peníze přispět k řešení negativních důsledků odklonu od uhlí. Rozhoduje se o tom, kam a kolik peněz z balíku 42 miliard korun půjde.

Ve všech krajích vyčerpají tyto miliardové strategické projekty přibližně polovinu přidělených peněz a nepříliš transparentní výběr vítězných projektů zvyšoval riziko, že z evropských miliard budou financovány projekty, které nijak nepomohou spravedlivé transformaci, ale zato finančně podpoří ty, kdo dokáží nejefektivněji uplatňovat svůj skrytý či očividný vliv na rozdělování prostředků z fondu.

Webová stránka uhlíkovákorupce.cz | zdroj: TI

Zákon o ochraně oznamovatelů

Ministerstvo spravedlnosti představilo v červnu 2020 návrh zákona o ochraně oznamovatelů implementující evropskou směrnici z října 2019. Návrh zákona jsme spolu s protikorupční organizací Oživení a platformou Rekonstrukce státu detailně připomínkovali a konzultovali s předkladatelem, aby byla zajištěna co nejefektivnější ochrana těch, kdo oznámí protiprávní jednání, za což jim může mohou hrozit odvetné kroky na jejich pracovišti.

Výsledný návrh normy, schválený vládou 1. února 2021, měl velký potenciál zlepšit protikorupční odolnost v České republice, ale kvůli nezájmu vlády i velké části opozice nestihl být přijat v končícím volebním období. Snahy o zajištění zákonné ochrany oznamovatelů tak začnou nanovo.

Naše financování

V roce 2021 celkový rozpočet naší protikorupční organizace činil 11 896 000 korun. Prostředky jsemjsme získávali od Evropské unie, vlády České republiky, Spojených států amerických, z berlínského sekretariátu Transparency International, Open Society Foundations, ale také od soukromých dárců, mimo jiné v kampani #JÁTOPLATÍM, a dále od firem a členů Klubu Transparency International.

Děkujeme všem našim podporovatelům a partnerům za důvěru a za podporu!

Ke stažení

Výroční zpráva 2021

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru