Na naši právní poradnu se letos obrátilo už přes 100 z vás

Vydáno 12. 04. 2017

Stali jste se někdy svědky korupce, nesprávného úředního postupu nebo nehospodárného zacházení s veřejnými prostředky? Právě s takovými problémy Vám může pomoci bezplatná právní poradna TI. Na zkušené právníky naší poradny se ročně obrací přes 500 osob ze všech koutů republiky. Pro některé máme jednoduchou odpověď, s desítkami spolupracujeme dlouhodobě.

Právní poradna promo

SylvaPetr a Martina, to je základ našeho týmu doplněný o odhodlané stážisty a asistenty | zdroj: TI

Výsledky poradny

  • 500 a více klientů ročně
  • stovky objasněných kauz
  • 81% klientů spokojených s přístupem našich právníků  
  • dvanáctiletá tradice

Výsledkem naší práce není jen odhalení podvodného jednání ve veřejné správě nebo soukromých společnostech, ale také informovaní občané a spokojení klienti. Díky našim právníkům se podařilo ušetřit již miliony z veřejných rozpočtů anebo zvrátit nezákonné rozhodnutí.

 

V čem radíme klientům nejčastěji

  • Veřejné zakázky – V jakých případech musí být k veřejné zakázce vyhlášeno zadávací řízení? Co musí zadavatel dodržet při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu? Jak se bránit proti nesprávnému  postupu zadavatele při výběru dodavatele? Jak podat podnět k ÚOHS?
  • Střet zájmů – Rozhodlo zastupitelstvo  o výhodném prodeji obecního majetku švagrovi místostarosty, a nevíte, co s tím? Potřebujete zjistit, zda si Váš starosta ve výkonu funkce nějak “nepřilepšil”? Můžeme Vám pomoci při získávání těchto informací anebo s podáním při podezření na spáchání deliktu.
  • (Ne)výhodné hospodaření obce – Nevíte, zda můžete  nechat zkontrolovat uzavření nevýhodné smlouvy obce na pronájem či prodej nemovitého majetku, pokud máte důkaz nebo podezření na to, že byla dohodnuta cena jiná než v místě a čase obvyklá? Poradíme Vám, kam se s podnětem obrátit.
  • Místní referendum – Chcete sami rozhodovat o významné záležitosti ve Vaší obci? Co může být předmětem obecního nebo krajského referenda a jak místní referendum vyhlásit?
  • Přístup k informacím – Chcete vědět, o čem rozhoduje zastupitelstvo nebo rada Vaší obce nebo za co jsou utráceny peníze z veřejných rozpočtů? Pomůžeme Vám s formulací žádosti o informace.

“Pro stovky lidí, kteří se na nás ročně obrací, byla korupce také jen termínem z titulků novin. Já a moji kolegové jsme tu, abychom bezplatně poradili lidem, kterým korupce vstoupila do života.” – Martina Mikolášková, vedoucí právní poradny

Kdo se na nás obrací

klienti poradny

 

Statistika klientů právní poradny TI | zdroj: TI

Aktuální kauzy

  • Neplatný převod zlínské vodárny kauzu ve Zlíně i celou oblast vodárenství dlouhodobě sledujeme. Ve věci zavedení provozního modelu jsme se obrátili i na orgány činné v trestním řízení pro podezření na spáchání trestného činu podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šetření v této věci stále probíhá.
  • Zastrašit a zaniknout – podpořili jsme odvahu oznamovatele podvodné činnosti developerské společnosti v Trutnově. Pan Sobotka úspěšně čelil tlaku společnosti, která nakonec i v důsledku kauzy zanikla.
  • První chráněná dílna – na první pohled bohulibý záměr, pod povrchem ale zneužívání zaměstnávání zdravotně postižených osob, kteří sloužili jako zkratka pro zprostředkovávání desítek až stovek milionových zakázek..   
  • Další kauzy…

mapa případů

Mapa případů TI | zdroj: TI

Odborníci na svém místě

Zpracovali jsme pro Vás i praktické infomateriály a základní vzory nejčastějších podání, kterými se můžete domáhat svých práv. Jak na ně, Vám už poradíme my.

Dlouholetou zkušenost s korupční problematikou proměňujeme i do odborných analýz a publikací, ve kterých se zaměřujeme na vybraná témata jako např. v nedávné době financování sportu městy a kraji, místní referenda nebo třeba práci s otevřenými zdroji dat, ke které jsme vydali praktickou příručku.

školení

Protikorupční workshop TI | zdroj: TI

Sami často vyrážíme “do terénu” na workshopy a školení. Mezi nejvýznamnější klienty našich vzdělávacích projektů patří Policie ČR, Magistrát hl. města Prahy, Institut pro veřejnou správu, NKÚ, Český úřad zeměměřičský a katastrální či MŠMT. Důležité je pro nás také působení na krajských úřadech a obcích, protože většina případů, které řeší naše právní poradna, pochází právě z krajské či komunální sféry

 

Reference našich klientů

“Během naší roky trvající „odbojové“ činnosti jsme žádali o právní pomoc několik organizací. U žádné z nich jsme se nesetkali s takovou ochotou a profesionalitou, jaké se nám dostalo z Vaší strany.”

“Byla jsem velmi spokojena a jsem ráda, že mě napadla TI, když jsem potřebovala poradit ve věci týkající se naší obce. Jsem v kontrolní komisi našeho zastupitelstva a potřebovala jsem se ujistit, o správnosti mého názoru.”

“S konzultací jsem byl spokojen. Během konzultace došlo k nápravě, nezávisle na mojí aktivitě.”

“Poradenství bylo perfektní, poskytnuté obratem a během víkendu.”

“Veľmi ma potešila Vaša odpoved. Inak som sa rozhodla, že Vašemu združeniu budem posielať každý mesiac menšiu čiastku ako príspevok, lebo robíte záslužnú prácu a vážim si to.”

Pomohli jsme i Vám nebo je Vám jen blízké to, co děláme? Činnost poradny můžete podpořit i Vy. Pojďte do toho s námi.

 

TRANSPARENCY INTERNATIONAL ČR

Jsme součástí největší mezinárodní nevládní organizace TI zaměřené na problematiku korupce. Mapujeme stav korupce v České republice a aktivně přispíváme k jejímu omezování. Zapojujeme občanskou společnost, soukromou sféru i státní sektor. Těžíme z naší dlouholeté nadnárodní praxe a know-how v nastavování protikorupčních programů a strategií. Prostřednictvím projektů aktivně přispíváme k iniciování systémových změn.

Pro veřejnost provozujeme bezplatnou právní poradnu, na kterou se obracejí ročně stovky klientů z celé republiky. Naše investigativa dává korupční případy do pohybu. Rozběhli jsme např. kauzy v Lesích ČR a také v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Rozkrýváme pavučiny politiků a podnikatelů zneužívajících EU fondy kolem ROP Severozápad. Věnujeme se mimo jiné společnostem, které prostřednictvím offshore destinací vyvádějí daně z České republiky.

Naši činnost můžete podpořit skrze darovací bránu TI.


Projekty a kauzy: Zlaté padáky úředníků Státní veterinární správy

Štítky: Mapování korupce , Právní Poradna TI

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Bojujte proti korupci s námi.