BusLinu jsme v České Lípě zkřížili cestu

Vydáno 24. 05. 2018

Více než půl roku jsme aktivně poukazovali na problematickou smlouvu v České Lípě. Zastupitelstvo města plánovalo podepsat spolupráci o vzniku společného podniku se soukromým dopravcem společností BusLine, a to bez výběrového řízení. Na celou kauzu nás upozornil whistleblower. Spolu s organizací Oživení jsme vyzvali zastupitele, aby své rozhodnutí přehodnotili. A minulý týden se tak skutečně stalo.

Autobus společnosti BusLine | zdroj: Český rozhlas

Na zasedání zastupitelstva města ve středu 16. května přišla koalice o většinu hlasů a byla také přehlasována ve prospěch zamítnutí navrhovaného řešení společného podniku města se společností BusLine. Většina zastupitelů tak vzala v úvahu varování, které jsme jim zaslali spolu s kolegy z Oživení.

Město teď bude muset řešit, jak bude vzniklou situaci řešit dále. Zastupitelé by se měli především zasadit o vypsání transparentní veřejné zakázky.

 

Jaké jsou reakce zastupitelů

Eva Vlastníková vzkázala MF DNES, že pro ni je jediným přijatelným způsobem výběru dopravce výběrové řízení: „Je transparentní a dopředu nevylučuje nikoho. Založení společného dopravního podniku je nevyzkoušený experiment, který je pro mě hazardem na hraně zákona.“

Naopak starostka České Lípy Romana Žatecká pochybnostem o smlouvě odporuje a odmítá kritiku zastupitelů (především koaličních), kteří hlasovali proti návrhu: „Usvědčují se z toho, že neví, o čem hlasují. U opozice to chápu, ta má právo nesouhlasit s ničím. Ale od nich je to nezodpovědnost. Nehájí zájmy lidí. Někdo jim pouze řekl, že spojení s BusLine je špatné. Nedozvěděla jsem se od nich proč. Celou dobu to podporují a když je klíčové hlasování, vzpomenou si, že je to špatně,“ zuří starostka.

„Přestože veřejná doprava nebude nikdy ziskovou oblastí, má Česká Lípa směřovat k co nejvíce efektivnímu řešení. K tomu by jistě pomohl nějaký druh transparentního výběrové řízení, ať už bude finálně zvolený model jakýkoliv. Většině zastupitelů nakonec došlo, že aktuálně navrhované řešení společného podniku je pro město velmi rizikové. Do budoucna snad Česká Lípa zvolí lepší postup výběru dopravce a bude usilovat o kvalitní službu pro občany, nejen o snadné řešení,“ dodává Petr Leyer, právník TI.

Naše celé vyjádření k problematickým částem spolupráce se společností BusLine naleznete ve shrnutí této kauzy.


Projekty a kauzy:

Štítky: Hospodárnost veřejných rozpočtů

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Související zprávy

Bojujte proti korupci s námi.