Otevřený dopis Andreji Babišovi ke zřízení evidence skutečných majitelů

Publikováno: 12. září 2016

Transparency International ve spolupráci s nezávislým analytickým centrem Glopolis zaslala otevřený dopis ministru financí Andreji Babišovi týkající se evidence skutečných majitelů.

MF ČR - Budova

Budova Ministerstva financí České republiky | zdroj: TI

Naše organizace zavedení této evidence velmi vítá. Nicméně nás znepokojuje její neveřejnost a nedostupnost pro všechny. V současném znění zákona by tak měly přístup k informacím v evidenci pouze jasně dané subjekty a instituce a veřejnosti by byl odepřen. Ministerstvo financí (MF), jako předkladatel zákona mělo možnost podat návrh evidence už jako veřejnosti přístupný, což se ovšem nestalo. Podle nás tento krok nekoresponduje s dříve prosazovanými postoji MF a ani s doporučením Rady vlády pro koordinace boje s korupcí, která otevřenost evidence minulý rok podpořila. Veřejnou evidenci skutečných majitelů navíc dříve tento rok představila na půdě Evropské unii eurokomisařka Věra Jourová a není jasné, jak se na nadcházejících jednáních v Bruselu zástupci Ministerstva financí zachovají.

V dopise žádáme ministra financí o odpověď na dvě otázky:

1. S ohledem na dřívější rétoriku Ministerstva financí, z jakého důvodu poslala do Sněmovny zákon obsahující neveřejnou evidenci skutečných majitelů.
  2. Jaký názor podpoří v Evropské komisi zástupci Ministerstva financí při projednávání zpřístupnění informací o skutečných majitelích široké veřejnosti.

Vzhledem k tomu, že ministr financí před nadcházejícími podzimními volbami avizoval, že „jedno z hlavních témat zůstává korupce“, nechápeme, proč nyní nepodporuje zákon v takovém znění, ve kterém by mohl výrazně k boji s ní pomoci.

Cele znění dopisu můžete zobrazit na našich webových stránkách zde.

Vzhledem k tomu, že ministr financí před nadcházejícími podzimními volbami avizoval, že „jedno z hlavních témat zůstává korupce“, nechápeme, proč nyní nepodporuje zákon v takovém znění, ve kterém by mohl výrazně k boji s ní pomoci.