Poslanci se snaží urychleně zpřístupnit majetková přiznání. V přijaté novele je ale zásadní překážka

Vydáno 02. 06. 2022

Ve zrychleném jednání prošel ve středu 1. června 2022 Poslaneckou sněmovnou návrh, kvůli kterému by mohla např. média či nevládní organizace dostávat až padesátitisícové pokuty za využívání údajů z majetkových přiznání veřejných funkcionářů v případě, kdy důvodem nebude zjišťování porušení jejich povinností. Je přitom standardem, že se média o majetkové poměry vrcholných politiků zajímají a informují o nich širokou veřejnost. Z pohledu Transparency International (TI) se tak jedná o represivní prvek. Návrh nyní míří do Senátu.

Poslanecká sněmovna | zdroj: TI

Doposud byl přístup a nakládání s údaji získanými prostřednictvím Centrálního registru oznámení (CRO) omezen v případě nepolitických veřejných funkcionářů, tj. manažerů státních firem, vysokých úředníků, soudců, státních zástupců nebo vojenských funkcionářů, jak jsou vymezeni v § 2 odst. 2 zákona o střetu zájmů.

Jejich majetková přiznání nebyla veřejně přístupná a kdyby s nimi někdo nakládal jinak než za účely zjišťování dodržování zákona o střetu zájmů, mohl dostat pokutu. Současná novela vypouští z § 13 odst. 8 vymezení odkazující na § 2 odst. 2, takže by se omezení pro nakládání se získanými daty týkalo úplně všech funkcionářů, tedy i členů vlády nebo obou komor Parlamentu.

Ilustrační obrázek | zdroj: TI

„Změna v praxi znamená, že by přestupkem bylo jakékoliv využití údajů z majetkových přiznání, které nesouvisí se zjišťováním porušení povinností veřejného funkcionáře. Naprostá většina vstupů do Centrálního registru oznámení bude s tímto skutečně souviset. Omezení účelu nakládání s veřejně dostupnými daty bude ale v tomto případě působit jako odstrašující prvek,“ vysvětluje Jan Dupák, právník TI.

„Je přitom běžné, že se média zajímají o majetkové poměry vrcholných politiků. Po přijetí novely by tak mohlo za takovéto výstupy hrozit autorům nebo vydavatelům pokuta. Případný přestupek by projednával Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a hrozí za něj sankce až 50 000 korun,“ dodává.

Podcast Stošestka | zdroj: TI  

Jak je to s přístupem do Centrálního registru oznámení?

Zrychleně schválená novela (sněmovní tisk č. 192) má za úkol znovu veřejnosti zpřístupnit Centrální registr oznámení. Údaje byly znepřístupněny po zásahu Ústavního soudu v únoru 2020, se kterým se zákonodárci nedokázali včas vypořádat (více zde).

Ústavní soud požadoval omezení veřejného přístupu k majetkovým přiznáním v případech, kdy právo na soukromí převáží nad právem na veřejnou kontrolu, což je typicky případ představitelů menších obcí. U vrcholných představitelů státu je naopak veřejná kontrola zásadním prvkem demokracie.

Poslanci se dohodli na zrychleném projednávání této novely, takže proběhlo jediné čtení a norma putuje rovnou do Senátu. Rychlé přijetí nápravy nepřístupného CRO je sice chvályhodná, ale pozdě bylo už na konci roku 2020. Navíc zrychlené projednávání znemožnilo běžné projednání návrhu v detailu, což by nyní výrazně pomohlo.

„Poslanci se ukázali jako nezodpovědní zákonodárci. Opoziční návrh, k němuž vydala vláda Petra Fialy (ODS) nesouhlasné stanovisko, podpořili dokonce v jediném čtení, čímž se významně zúžila možnost úpravy novely,“ popisuje aktuální situaci Jan Dupák.

Včerejší projednávání novely zákona o střetu zájmů se týkalo pouze majetkových přiznání, která byla vyčleněna do samostatného projednávání. Pozadu přitom zůstala zcela klíčová novela (sněmovní tisk č. 110), která má řešit právě zásadní úpravy v pravidlech střetu zájmů vrcholných funkcionářů.

Z důvodu, že tímto funkcionářem ve střetu zájmů byl a opět může být Andrej Babiš (ANO), odmítá novelu jeho hnutí ANO.


Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Související zprávy

Bojujte proti korupci s námi.