David Ondráčka po osmnácti letech odchází z Transparency International ČR

Vydáno 20. 11. 2020

David Ondráčka končí v pozici ředitele protikorupční organizace Transparency International Česká republika (TI ČR) a završuje tak své více než osmnáctileté působení.

David Ondráčka | zdroj: TI, foto: Jan Volejníček

David Ondráčka do TI ČR nastoupil v roce 2002 na pozici projektového manažera a v roce 2008 se stal ředitelem této nevládní organizace, kterou třináct let vedl.

„David odvedl za roky v TI ČR skvělou práci. Pomohl otevřít desítky závažných korupčních kauz napříč politickým spektrem, státní správou a byznysem. Aktivně lobboval za zlepšení klíčové protikorupční legislativy. A především hledal řešení, jak naší zemi pomoci z osidel hluboce zakořeněné korupce. Stal se výraznou veřejnou tváři boje proti korupci v České republice,“ děkuje Jan Spáčil, předseda Správní rady TI ČR.

„Třináct let v čele organizace je dlouhá doba, boj s korupcí je maratón a v Česku bohužel zdaleka nekončí. Byla to pro mě velká jízda, občas divoká a složitá. Dělal jsem to vždy naplno, odvážně a otevřeně. Hodně věcí se mi snad povedlo změnit, mnoha nekalým zájmům jsem zkřížil cestu, šel do ostrých sporů se zájmovými skupinami, úředníky i politiky, řešil politickou korupci, financování kampaní, zneužívání dotací nebo regulaci hazardu,“ rekapituluje David Ondráčka.

„Cítím, že je pro mě čas, abych tu káru předal. Chtěl bych také poděkovat všem mým kolegyním a kolegům, se kterými jsem měl možnost spolupracovat, bez vás by to nešlo,“ dodává.

Petr Leyer jako pověřený ředitel TI ČR

Pověřeným ředitelem TI ČR se dnes stal Petr Leyer, který je naším dlouholetým seniorním právníkem a expertem na problematiku korupce. Zaměřuje se především na oblasti veřejných zakázek, střetu zájmů, nastavování vnitřních protikorupčních mechanismů ve veřejné i soukromé sféře a fungování územních samospráv.

Petr Leyer, ředitel TI | zdroj: TI, fotografie: Jan Volejníček

Správní rada TI ČR, nejvyšší orgán organizace, se tak jako doposud bude aktivně věnovat dohledu nad chodem organizace, nastavením a plněním celkové strategie s cílem bojovat proti korupci v České republice.

„Transparency dlouhodobě patří ke klíčovým pilířům boje proti korupci v naší zemi. Odhalujeme velké i menší korupční kauzy. Navrhujeme legislativní i jiné systémové změny. Bezplatně pomáháme široké veřejnosti v oblasti práva. Vzděláváme zástupce z řad státní správy, byznysu a naše spoluobčany. A především se nebojíme chodit do každodenních soubojů s mocnými aktéry a vlivovými skupinami. A tak tomu bude i nadále,“ říká Petr Leyer.


Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Bojujte proti korupci s námi.