Česká republika žije volbou hlavy státu, ale nezapomínejme i na místní referenda

Vydáno 17. 01. 2018

V posledních týdnech jsou veřejné debaty a mediální prostor převážně věnovány přímé volbě prezidenta republiky, která prozatím vyvrcholila 12. a 13. ledna prvním kolem. Neměli bychom však zapomenout také na místní referenda, která se konala souběžně s volbou hradní, a to hned na několika místech v Česku a na různá témata.

Ilustrační fotografie | zdroj: TI

Občané v Jablonci nad Nisou hlasovali o podobě hazardu v tomto severočeském městě. Ve Zlínském kraji v Zubří se hlasovalo o existenci krytého plaveckého bazénu a na opačné straně republiky v Karlových Varech zase o podobě lázeňské kolonády. Tato referenda mají jedno společné, právní poradenství Transparency International.

 

Jablonecké NE hazardu

Pro zrušení výherních automatů hlasovalo v Jablonci nad Nisou 88 % účastníků referenda. Kasina ale dále zůstanou. Do hlasování se zapojilo 40 % oprávněných voličů. Aby bylo referendum platné, musí se jich zúčastnit alespoň 35 %.  Nedosažení dostatečné účasti hlasujících je nejčastějším důvodem neúspěchu referend.

Jablonec nad Nisou se tak stane největším městem v České republice, kde si sami občané prosadili regulaci hazardu. S formulací otázky v rámci referenda pomohla organizátorům Transparency International.

„Problematika hazardu je ožehavým tématem v obcích po celé České republice. Dát občanům prostor se k ní vyjádřit prostřednictvím místního referenda považujeme za spravedlivou a demokratickou cestu, proto jsme se rozhodli jeho organizátorům v Jablonci podat pomocnou ruku,“ vysvětluje Sylvie Kloboučková, právnička TI.

 

Město Zubří s 5 500 obyvateli řeklo NE výstavbě krytého bazénu za 160 mil. Kč

V Zubří se konalo referendum řešící výstavbu krytého bazénu. Již přípravy na konání referenda měly zajímavý a bouřlivý průběh. Právní poradna TI byla po celou dobu příprav i realizace místního referenda v kontaktu s přípravným výborem, a poskytovala přípravnému výboru právní konzultace. Nakonec přišel k referendu dostatečný počet hlasujících, a z nich bylo 66 % proti výstavně krytého bazénu a dlouhodobého zadlužení města.

 

Bude se znovu hlasovat o obnovení historické Vřídelní kolonády v Karlových Varech?

Neúspěšné bylo referendum v Karlových Varech, kde  se rozhodovalo  o obnovení  historické vřídelní kolonády. PRO obnovení sice bylo přes 75 % hlasujících, hlasovat však přišlo jen 34,22 % oprávněných voličů, přičemž nutné bylo dosáhnout 35 %.

Referendum muselo být vyhlášeno soudem a bylo nelibě vnímáno místní politickou reprezentací. Dle organizátorů se právě kampaň některých zastupitelů a účelné ovlivňování průběhu hlasování (nedostatečné informování, nevhodné umístění hlasovacích místností,…) mělo vliv na to, že k referendu nepřišel dostatečný počet hlasujících pro to, aby mohlo být závazné. Organizátoři zvažují obranu u soudu.

„Referendum sice není platné a závazné, nicméně i tak, zejména vzhledem k účasti těsně pod hranicí platnosti a jasně vyjádřenému názorů hlasujících, je silným hlasem občanů, který je třeba brát v potaz,“ dodává Sylvie Kloboučková.

 


Projekty a kauzy: Kauza referenda v Zubří

Štítky: Referenda

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Aktuální stav

02/18

Zastupitelstvo schvaluje úvěrovou smlouvu na projekt „Multifunkční areál Zubří – krytý bazén pro školy a veřejnost…“.

02/18

TI v otevřeném dopise vyzývá zastupitele města Zubří, aby respektovali výsledek referenda.

01/18

Opakované konání místního referenda.

12/17

Výsledky referenda podle usnesení soudu nejsou platné.

10/17

Konání místního referenda.

Vývoj celé kauzy

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Související zprávy

Bojujte proti korupci s námi.