Odpověď ministryně Schillerové na otevřený dopis ohledně daňových úniků

Publikováno: 9. července 2018

Evropské pobočky Transparency International rozeslaly 12. dubna 2018 otevřené dopisy svým ministrům financí. Bylo to přesně na den dva roky, co se v EU zastavila vyjednávání k pravidlům implementace systému Country-by-Country Reporting (CBCR). Od české ministryně financí Aleny Schillerové dorazila odpověď na konci června.

Ministerstvo financí ČR | zdroj: TI

Lídři institucí EU spolu s evropskými občany volají po zvýšení transparentnosti už dlouhá léta. V otázce pravidel veřejného CBCR se členské státy Evropské unie i přes náročná jednání v Radě EU nedokázaly shodnout na obecném přístupu, který by vytvořil zázemí pro počáteční trialog s Evropským parlamentem a Evropskou komisí.

Transparency International EU proto ve spolupráci s organizacemi Oxfam, Eurodad a EPSU připravila legislativní analýzu návrhu Evropské komise společně s několika doporučeními. Evropské pobočky Transparency International (TI) vyzvaly formou otevřených dopisů ministry financí napříč EU k přijetí konkrétních a rychlých opatření proti neudržitelným daňovým praktikám. Česká TI adresovala v této souvislosti dopis Aleně Schillerové, ministryni financí ČR.

Ministerská neutralita

Odpověď z 28. června 2018 popisuje pozici Ministerstva financí ČR, české fungování rejstříku, politickou situaci na evropské úrovni a expertní rozepře ohledně navrhovaných řešení.

„Z výše uvedených důvodů proto Ministerstvo financí navrhlo zaujmout k otázce zveřejňování vybraných daňových informací neutrální postoj. Rámcová pozice ČR mne tudíž nepředurčuje k aktivnímu převzetí Vámi zmiňované iniciativy,“ vzkazuje ministryně Schillerová.

Celou odpověď si můžete přečíst zde.

Co je Country-by-country Reporting?

Systém CBCR je nástroj, který může ukončit tajnosti kolem nadnárodních společností a jejich aktivit. Opatření vyžaduje od těchto firem vcelku jednoduchou věc: zveřejnit, kde uskutečňují obchody, kde mají výnosy a jaké daně odvádějí v každé jednotlivé zemi, kde působí. S těmito informacemi nebude možné zakrývat neodpovědné odvádění nepatrných daní skrz složitá daňová schémata a přelévání zisků.

„Globálním cílem TI je omezit korporátní daňové úniky a přelévání zisků uvnitř korporací a zprůhlednit vlastnickou strukturu firem. Je v našem bytostném zájmu aktivně prosazovat společný postup států, dnešní praxe stojí Českou republiku ročně miliardy,“ říká David Ondráčka, ředitel TI ČR a člen Mezinárodní správní rady TI.

Globálním cílem TI je omezit korporátní daňové úniky a přelévání zisků uvnitř korporací a zprůhlednit vlastnickou strukturu firem. Je v našem bytostném zájmu aktivně prosazovat společný postup států, dnešní praxe stojí Českou republiku ročně miliardy.