Ekotendr

Vyřešeno Vydáno 05. 11. 2018

Miroslav Kalousek | zdroj: Václav Vašků

V kostce

Veřejná zakázka na odstranění starých ekologických škod, tzv. ekologický supertendr, byl obchod Ministerstva financí pod vedením ministra Kalouska, který byl vypsán na rekordních 114 miliard Kč. Reálné odborné odhady ceny této zakázky byly mezi 20-25 miliardami, nejlevnější nabídka v soutěži přišla na 57 miliard. Problémem však byla nejen cena, ale i konstrukce samotné zakázky. V návaznosti na ostrou kritiku z naší strany, i ze strany politiků, byl Ekotendr zrušen.

Transparency International ČR po dobu více let, od přípravy samotné zakázky, až po její zrušení ostře kritizovala počínání vlády. Otevřeně jsme vystupovali proti vyhlášení tendru, a považovali jsme ho za potenciálně největší jednorázový korupční obchod v dějinách této země. Následně jsme vítali rozhodnutí vlády tendr zrušit.

Díky aktivitě TI veřejné rozpočty ušetřily minimálně 35 miliard Kč na této jediné (byť naprosto výjimečné) zakázce. Uvědomovali jsme si, že staré ekologické škody je nicméně zapotřebí sanovat, a proto jsme koncem května 2012 zaslali ministerstvu financí žádost o informaci. Z odpovědi ministerstva v dané době vyplynulo, že rozhodnutí o způsobu sanace mělo teprve padnout, a proto jsme i nadále sledovali proces, který k likvidaci starých ekologických škod povede. Dnes tyto sanace probíhají dílčí formou.

12/08

Vypsání veřejné zakázky na sanaci ekologických škod

02/09

Konec výběrového řízení

10/11

Petr Nečas oznamuje konec projektu

V prosinci 2008 byla vyhlášena zakázka na odstranění starých ekologických škod ministrem financí pod vedením Miroslava Kalouska. Obří Ekotendr se měl týkat 510 lokalit po celé ČR. Zájemci se mohli přihlásit do začátku února 2009. Výběrové řízení bylo dvoukolové – v prvním zájemci prokazovali kapacitu zakázku splnit, ve druhém měla rozhodnout nabízená cena. Celková výše zakázky se mohla vyšplhat až na 114,5 miliardy korun a měl ji získat jediný dodavatel.

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 6 subjektů, do druhého kola postoupily pouze tři firmy – Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. V soutěži nabídla nejnižší sumu firma Marius Pedersen Engineering, a to 56,8 miliardy korun.

Transparency International už od počátku aktivně usilovala o zrušení tendru, jelikož jsme vnímali tuto zakázku jako vysoce rizikovou – riziko korupce a politických tlaků bylo enormní. Zakázka byla svým objemem pětkrát větší než dosavadní největší zakázky, a to i v evropském měřítku. Záměr ministra financí naše pobočka vnímala jako zcela zbytečné zatížení rozpočtu nejméně o dalších 30 miliard korun.

Po nátlaku v říjnu 2011 oznámil premiér Petr Nečas, že vítěz Ekotendru vybrán nebude a tím se projekt obřího rozsahu ruší.

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Aktuální stav

10/11

Petr Nečas oznamuje konec projektu

02/09

Konec výběrového řízení

12/08

Vypsání veřejné zakázky na sanaci ekologických škod

Vývoj celé kauzy

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Související zprávy

Související kauzy a projekty

Bojujte proti korupci s námi.