TI vydává zprávu o prosazování protikorupčních opatření v mezinárodním obchodu

Vydáno 24. 05. 2011

Transparency International dnes vydala v pořadí sedmou zprávu o postupu prosazování zásad Úmluvy o boji proti podplácení zahraničních veřejných činitelů v mezinárodních podnikatelských transakcích s názvem Progress Report 2011 – Enforcement of the OECD Anti-Bribery Convention.

Úmluva o boji proti podplácení zahraničních veřejných činitelů v mezinárodních podnikatelských transakcích, tzv. Anti-Bribery Act, byla na základě doporučení Organizace pro ekonomicku spolupráci a rozvoj (OECD) přijata v roce 1997. Jejím účelem je boj proti podplácení v mezinárodním obchodě, a to prostřednictvím vytvoření zákonných předpokladů pro trestní stíhání osob, které se uplácejí zahraniční veřejné činitele.

Signatářské země se zavázaly taková opatření, která kriminalizují korupční jednání vůči veřejnému činiteli jiného státu, do své legislativy zařadit. Česká republika patří mezi země, ve kterých došlo jen k malým či vůbec žádným změnám v oblasti prosazování opatření této úmluvy. Mezi doporučeními směřujícími právě k České republice zpráva uvádí mimo jiné zavedení trestní odpovědnosti právnických osob, zlepšení ochrany oznamovatelů korupce, tzv. whistleblowerů či zvýšení nezávislosti a odborné způsobilosti státních zástupců.

 


Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Bojujte proti korupci s námi.