Vedlejší účinky ve Světozoru

Vydáno 19. 10. 2016

Transparency International (TI), protikorupční nevládní organizace, Vás zve ve středu 19. 10. od 19:00 do Kina Světozor na exkluzivní promítání hvězdného snímku Vedlejší účinky.

 

Vedlejší účinky ve Světozoru-FB

Tento psychologický thriller Vás zavede do prostředí farmaceutického průmyslu a jeho propojení s lékaři. Režisér Steven Soderberg (Dannyho parťáci, Erin Brokovich) vypráví příběh Emily a Martina Taylorových (Rooney Mara, Channing Tatum). Úspěšný mladý pár má vše, nač si vzpomene, až do chvíle, kdy se Martin dostává na čtyři roky do vězení za zneužívání informací v obchodním styku, a jejich životy se mění v peklo. Emily trpí depresemi a dokonce se pokusí o sebevraždu. Její psychiatr, doktor Banks (Jude Law), se rozhodne předepsat jí nový experimentální lék Ablixa. Léčba má pozitivní vliv, dokud se ovšem nedostaví vedlejší účinky. Kdo za ně bude zodpovědný?

 

PANELISTÉ

Irena Storová – zástupkyně ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Jakub Dvořáček – výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu

Tereza Reichová – režisérka dokumentu Epidemie svobody

Moderátor: David Ondráčka – ředitel Transparency International

 

PROBLEMATIKA

Výzkum, výroba a distribuce léčiv představují jeden z nejdiskutabilnějších sektorů, kde se střetávají obchodní plány s politickými motivacemi, názory a potřeby občanů se záměry státních institucí. Je tu prostor pro střety zájmů a korupci, a četné příklady dokazují, že tento prostor je také masivně využíván. Ať už farmaceutickými firmami motivujícími lékaře, aby předepisovali jejich výrobky nehledě na potřeby pacientů, nebo samotnými lékaři, kterým to vůbec není zatěžko, či státními zaměstnanci, kteří využívají mezery v zákonech pro nenápadné leč výnosné soukromé podnikání. I zde dochází k plýtvání veřejnými penězi. I zde dochází k hazardu – ovšem tomu nejnebezpečnějšímu: k hazardu se zdravím pacientů.​

Transparency International se na globální úrovni tématu zdravotnictví a farmaceutickému průmyslu věnuje řadu let. Česká republika není výjimkou.

Jaká je ale povaha českého farma-sektoru? Jak vůbec vypadá naše legislativa a kdo jsou největší hráči v této obrovské oblasti? Kde jsou největší problémy a jaká řešení se připravují? Jaké jsou konkrétní kauzy? Jaké jsou naopak pozitivní kroky a úspěchy v nastavování transparentnosti? To jsou témata pro diskuzní panel, který bude následovat po promítání. Můžete se těšit na skutečně erudované a zajímavé panelisty.

Po debatě Vás také zveme na malé občerstvení na baru Kina Světozor.

 

ČAS A MÍSTO KONÁNÍ

Středa 19. října 2016 od 19:00Kině Světozor (Vodičkova 41, Praha 1).

 

VSTUPENKY

Vstupenky je možné zakoupit on-line přímo na webových stránkách Kina Světozor. Cena lístku na akci je 50,- Kč.

Prezentace1

 

SDÍLENÍ

Facebook událost a hashtag akce: #VedlejsiUcinky – děkujeme za sdílení!

 

OFICIÁLNÍ TRAILER

Vedlejší účinky | zdroj: YouTube


Štítky: farmacie

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Podpořte nás

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Bojujte proti korupci s námi.