Boj o nezávislost justice se dostává do klíčové fáze

Vydáno 21. 02. 2012

TIC podporuje kroky nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana. TIC se znepokojením sleduje vývoj kolem situace na Vrchním státním zastupitelství a připomíná, že podstatou celé kauzy je snaha nejvyššího státního zástupce vrátit státnímu zastupitelství důvěru veřejnosti.

Předpokladem pro výkon funkce státního zástupce jsou nejen zákonné předpoklady, ale i osobní integrita a důvěryhodnost. Tu Vlastimil Rampula postrádá z důvodů, které byly mnohokráte zmiňovány a lze je shrnout jako podezření z maření stíhání závažné trestné činnosti a podezření na kontakty s osobami z prostředí organizovaného zločinu. Vlastimil Rampula by proto neměl zastávat soustavě státního zastupitelství zastávat vedoucí funkci.

Důvody, které vedly ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k podání návrhu na Rampulovo odvolání, jsou závažné.  V této souvislosti lze spekulace o možném ministrově odvolání interpretovat pouze jako snahu o diskreditaci ministra ze strany těch, kteří mají zájem na udržení nepřehledné situace při vyšetřování korupčních kauz. Naopak pokud by ministr Pospíšil úsilí nejvyššího státního zástupce o očistu instituce veřejné žaloby nepodpořil, byla by na místě veřejná kritika. Jednání ministra Pospíšila si zaslouží podporu a v tomto směru by se měl jasně vyjádřit i premiér.

Neuvěřitelnou je rovněž úloha předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Radka Johna, který do kauzy iniciativně vstoupil. „Jednání poslance Johna je skandální a svědčí o naprostém nepochopení fungování mechanismů právního státu a nezávislosti justice “, říká David Ondráčka.

Celá kauza je dokladem toho, že snahy o politické ovlivňování výkonu spravedlnosti doposud neskončily.

Tisková zpráva ke stažení zde.

Kontakt pro média:

David Ondráčka, ředitel

Transparency International – Česká republika, o.p.s.

Mob.: 605 814 786, tel: 224 240 895, fax: 224 240 914

Mail: ondracka@transparency.cz

transparency.cz

Sledovat novinky

Přihlásit se k odběru všeobecného newsletteru

Bojujte s námi proti korupci

PODPOŘTE NÁS

Bojujte proti korupci s námi.